pondělí 25. ledna 2010

Se stopařem v kapse

GPS logování trasy na telefonu Nokia.

Došli jsme až na Českou budku, nebo jsme zahnuli už o rozcestí dřív? Tohle a ještě spoustu dalších drobných dilemat ohledně našeho přesného pohybu jsem řešil minulý týden, když jsem popisoval naši první testovací Krkonošskou trasu. Bylo jasné, že nejjednduší řešení tohoto problému by bylo pořízení turistické GPS navigace, nebo alespoň GPS loggeru. Jenže navigace je celkem drahá záležitost (aktuálně bych si vybral Garmin Oregon) a já zrovna tento týden nechal spoustu peněz u zubaře. GPS logger je sice podstatně levnější, ale vzhledem k tomu, že si stejně jednou tu navigaci pořídím, tak jsou to v podstatě vyhozené peníze.

Naštěstí Klára shodou okolností fasovala v práci nový telefon Nokia N86, který má v sobě GPS čip. Hardware by tedy byl a nějaké to logování polohy už je potom otázka správné aplikace. Trochu googluju a vida - v jedné diskusi řeší dva chlapíci cosi, co se jmenuje Nokia Sports Tracker. Aplikace je stažitelná přímo ze stránek Nokie a vypadá to že by to mohlo dělat přesně co potřebujem. Stažení do počítače a instalace do telefonu proběhne kupodivu bez problémů. O víkendu to otestujem v terénu.

V sobotu ráno se nám proklatě nechce vstávat, což znamená, že na hory se nepojede. Všude je naštěstí sněhu dost, takže volba padá na naše oblíbené Sedlčansko, kde máme také zdarma zajištěnu stravu a ubytování (díky mami a tati :). Kolem oběda si tedy připínáme lyže na poli u Sedlčan, v Sports Trackeru volíme New Workout a vybíráme aktivitu Skiing. Aplikace běží a ukazuje zatím samé nuly. Klára si ji strká do kapsy a vyrážíme. Sníh je tentokrát pěkně utažený - tvoří tvrdou místy zledovatělou desku, po které lyže fičí jedna báseň. Kupodivu na tom zabírá lisovaný protismyk a nepodkluzujeme ani do kopce (no sem tam trochu jo). Po nějaké chvíli kontrolujeme displej: pořád nic - samé nuly. Zmateně se s telefonem v ruce točíme na místě a v tom se evidentně chytá GPS (žlutá ikonka zezelená) a začnou se objevovat první čísla. Strkáme telefon do kapsy a jdem dál. Chvíli trénujeme telemark, ale je to dneska o hubu, jelikož lyže jedou jako blázen, každý hrbol vás rozhodí a hrany se občas zakusují do ledu v těch nejhorších úhlech. Kontrolujeme Tracker - ten stále běží (i v kapse) a poctivě zaznamenává naše chození a sjíždění nahoru a dolů. Když jsme dost napadaní vyrážíme ještě na malý výšlap kolem Kolihov. Naše trasy za oba dny jsou vidět na přiložených obrázcích. 

Na závěr ještě pár poznámek:

Tracker funguje spolehlivě i v kapse a bez problémů nám vydržel běžet asi 4 hodiny - údajně by měla navigace na baterku fungovat cca 6 hodin.

Telefon je potřeba mít co nejvíc u těla a chránit tak baterku před mrazem.

Aplikace umožňuje export mimo jiné např. do KLM a GPX - můžete si tak vaše trasy zobrazit na Google Maps či Google Earth, nebo je natáhnout do turistické navigace.

Nokia provozuje také webový portálek, kde si můžete (po založení účtu) svoje trasy ukládat, editovat a sdílet je s ostatními. Dokonce lze online sledovat jak a kudy někdo běží (samozřejmě jen když má povolený live sharing a sdílí svoje trasy veřejně). Právě běžící jsou ta růžová kolečka na mapě světa a pozorovat je můžete aniž byste byli přihlášeni - stačí na ně kliknout.

Nokia Sports Tracker je ve fázi BETA testování, což znamená, že stále ještě není dokončen a můžou se v něm vyskytovat chyby. My jsme ale zatím žádnou nezaznamenali (až na drobné problémy s překreslování mapy).

Aplikace i registrace na portále jsou samozřejmě zadarmo.

HoA

Odkazy:

Nokia Sports Tracker

1 komentář:

  1. Tak první chybka. Na webu mi nejde uložit ručně vytvořená routa. Při ukládání se objeví okýnko kde můžu zadat jméno a nějaký popisek. Po stisknutí tlačítka Save se nic nestane.

    OdpovědětVymazat