čtvrtek 25. března 2010

Krkonoše - Ze Sklenařic do Rokytnice

Krásné sjezdy vykoupené strmými výstupy.

Jak jsem psal už v úvodu, tahle cesta je především o sjíždění a bohužel také o stoupání. Abyste si ji užili doporučuju na ní vyrazit s backcountry výbavou - ocelové hrany, pevné boty a stoupací pásy. Nějaké zkušenosti s telemarkem se vám také budou hodit.


Zobrazit místo Krkonose:Sklenarice-RokytniceNJ na větší mapě

Začínáme ve Sklenařicích na parkovišti u lyžařského vleku Metlák. Vyrážíme po modré směr Vysoké nad Jizerou. Co si pamatuju bývá tu vyrolbovaná stopa, ale my jsme ji měli zasněženou. Za lyžařským areálem Šachty zahýbáme vlevo směr Kamenné vrchy.

Z Kamenných vrchů sjíždíme směrem k Jablonci nad Jizerou vedle modré sjezdovky. Sjezd je opravdu super. Čím dál od sjezdovky si zajdete, tím víc si užijete prašanu - místa je tu na to dost.
Dole u stanice lanovky chytáme červenou a jdeme po ní s lyžemi na ramenou přes Jablonec až k mateřské škole. Tady doporučujeme nabrat síly a nasadit pásy. Stoupání od Jablonce až k vesnici Na Končinách je, hlavně v první polovině dost strmé. Nahoře pokračujeme po červené vedle silnice až k horskému hotelu Stráž. Odtud pokračujeme po červené kolem vrcholu Stráže.

Jakmile je to možné zahýbáme doleva na louky nad Rokytnicí. Tady je spousta možností jak se dostatečně telemarkově vydovádět. Svahy jsou dlouhé a každý si tu může najít sklon, který mu vyhovuje. My jdeme pod lesem a sjíždíme dolů kolem opuštěných lyžařských vleků nad Dolní Rokytnicí. V Rokytnici sundaváme lyže a jdeme dolů na křižovatku k benzínové pumpě. Je tu lávka pro pěší přes Jizeru. Bacha - je zavěšená pod silničním mostem a není hned vidět.

Za řekou si můžete vybrat jestli chcete jít doprava po zelené směr Paseky nad Jizerou a pak po modré přes Tomášovy vrchy do Sklenařic. My jsme tudy šli minulý víkend, tak volíme přímější, ale o dost prudší výstup přes Praškovu skálu (rozhodně doporučujeme nasadit pásy). Nahoře se chytneme žluté, ale nejedeme až na Tomášovy vrchy a míříme přes pole louky přímo do Sklenařic.

Bohužel jsem neměli zrovna hezké počasí, takže jsme ani nefotili. Nicméně milovníci výhledů si i na této trase přijdou na své. Podle mapy jsou výhledy z Kamenných vrchů, Stráže a také pod lesem nad Rokytnicí.

Tracklog trasy ke stažení zde.

HoA

Žádné komentáře:

Okomentovat