neděle 12. prosince 2010

Brdy: Studený vrch - Kuchyňka

Plnotučné backcountry na půl dne, s krásnou hřebenovkou.

Myslel jsem si, že to bude jeden z těch výletů poblíž Prahy, který ve mě, kromě uspokojení ze samotného pohybu na lyžích, nezanechá výraznější stopu. Jak se ale ukázalo, mezi Hostomicemi a Dobříší se nachází malý backcountry ráj, nabízející kromě spousty lesních cest, také překvapivě kvalitní sjezdy a pěkné výhledy.

Parkujeme na parkovišti zhruba v polovině cesty mezi Hostomicemi a Dobříší, v místě kde silnici kříží červená turistická značka. Vydáváme se po červené, směr rozhledna na Studeném vrchu. Cesta po vrstevnici vede lesem nejprve po pěšině, ale do kopce se stočí na pohodlnou lesní silničku. Z červené je potřeba uhnout vpravo a k rozhledně vystoupat změtí lesních cestiček - vše je ale dobře značeno. Stoupání je tu místy celkem ostré, ale v čerstvě napadaném sněhu nám šupiny na běžkách dobře zabírají.


Rozhledna je v zimě zavřená, takže přes stromy tu zase tak moc super výhled není, nicméně my jsme se sem vyškrábali hlavně proto, že se chceme svézt dolů. Nejjistější sjezd zpět na červenou je po stejné cestě co jsme přišli, my ale volíme cestu na druhé straně kopce. Bylo by tu super svezení, nebýt toho, že sněhu je ještě málo na to, aby bezpečně zakryl množství ostrých kamenů. Situaci ještě zhoršují hluboké koleje od traktoru obnažující další kameny. Z úcty ke skluznicím našich lyží se proto dolů musíme posouvat dosti opatrně, což je věčná škoda.


Dole se zase napojíme na červenou. Ta pokračuje lesem více-méně po rovině až do sedla Kuchyňka, kde cesta začíná stoupat na hřeben. Stoupání v hlubokém nafoukaném sněhu je celkem pohodové, jen těsně pod hřebenem se na chvilku nepříjemně zvedne.

Hřeben je překvapivě ostrý. Kdyby byl dostatek sněhu, dalo by se na jeho svazích pěkně vyřádit. Cesta po hřebeni je taková perlička téhle trasy, protože nabízí minimálně dva hezké výhledy daleko do krajiny. Všude a obzvláště na vyhlídkách tu pěkně fouká. Sjezd na konci hřebene je opět velmi kvalitní.

Vracíme se po rovné cestě na úpatí hřebene a na červenou se napojujeme  v místě, kde jsme sjeli ze Studeného vrchu.


Zobrazit místo Brdy: Studený vrch - Kuchyňka na větší mapě 

Pro inspiraci přikládám náš tracklog, ale vzhledem k tomu, že síť cest a cestiček je zde velmi hustá, lze trasu doslova libovolně modifikovat. Vše se dá samozřejmě zvládnout i na obyčejných běžkách, na těch si ale moc neužijete sjezdy. Také s pohodlnou stopou se moc nevyplatí počítat - strojově upravenou tu naštěstí nikdo nedělá a ta vyšlapaná je záhy rozdupána pěšími turisty, nebo zafoukaná větrem. Nadmořská výška je kolem 600 m.n.m, takže sněhu je tu víc než např. v Praze, ale je tu také velké množství kamenů, takže bacha na skluznice ;)

Honza

P.S. Fotografie nám tentokrát moc nevyšly, jelikož jsme zapoměli foťák doma a byli nuceni fotit na mobilní telefony.

Žádné komentáře:

Okomentovat